Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A napsugárzásról egy kicsit részletesebben

Az UV (ultra viola) sugárzás tulajdonképpen egyfajta elektromágneses sugárzás. Vannak kedvező és bizony vannak kedvezőtlen hatásai is. 

kedvező hatásokhoz tartozik a csontok megfelelő állapotának a támogatása. Nem a sugárzás maga, hanem a sugárzás segítségével termelődő D-vitaminon keresztül teszi erősebbé, ellenállóbbá. Szintén kedvező hatása a bőrben lévő melanin termelődése, ami a bőrt sötétebbre színezi (lebarnulás), ami szabályozza a mélyebb rétegeket elérő sugárzás mennyiségét.

Persze vannak káros hatásai is. Ilyen például a DNS károsítása, bőrrákot okozhat, károsítja a szemet, növeli a szmog mennyiségét. Roncsolja a bőrben lévő kollagént, ami így idő előtti ráncosodik. Az UV-sugárzás felel a hóvakságért is!

Három fajtáját különböztetjük meg.

  • UV-C - Gyulladást okoz a bőrben, megvastagítja a hámréteget, irritálja a szemet. Általában elnyeli az ózonréteg. Problémát ott okozhat, ahol az elvékonyodik.
  • UV-B - Szintén gyulladást okoz, vastagítja a hámréteget, bántja a szemet. Továbbá ez a sugárzás felel a bőrrák kialakulásáért, valamint gátolja az immunrendszer megfelelő működését. Viszont elősegíti a D-vitamin termelődését, így erősítve a csontjainkat. Nem hatol át az üvegen, amögött biztonságban vagyunk tőle.
  • UV-A - Ez a sugárzás barnítja le a bőrünket. Okozhat bőrpírt, gyulladást, ám ezek a tünetek nem jelentkeznek azonnal. Esetenként több nap is eltelhet. Képes áthatolni az üvegen, azon keresztül is támadja a bőr és a szem külső rétegeit.

Vissza