Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az ezüstkolloid és az argíria

Egy különös betegség nyomában - Az argíria

Az argíria egy furcsa betegség, melynek hatására az ember bőre egy nagyon bizarr, kékes árnyalatot ölt. Nem csoda, ha még nem találkoztál ilyen emberrel, hiszen mindez idáig Magyarországon egyetlen regisztrált esetről tudunk.

Az argíria (vagy argyria) a bőr és nyálkahártya maradandó, kóros, kékes-szürkés színű elszíneződése, melyet az ezüstkomponensek fogyasztása okozhat. Állítólag visszafordíthatatlan folyamatról van szó. Ez tulajdonképp az ezüstmérgezés.

Miről van szó?
Hosszú távon egyes ezüsttartalmú termékek nagy dózisban való bevitele argíriát okozhat, ami a bőr kékes vagy szürkés elszíneződése. Bár általában maradandó állapotnak tartják, egyes személyek azt állítják, hogy sikerült visszafordítaniuk azt. Az argíria nem halálos, és más egészségre káros hatása nem ismeretes. Csaknem valamennyi ismert argíria-esetben az ezüst vegyület alkotóelemeként szerepelt: ezüst-oxid, ezüst-nitrát vagy ezüst-klorid.

 

Mi az ezüstkolloid?
Az ezüstkolloid vöröses vagy átlátszó színű folyadék, létrehozásánál ionizált vízbe ezüst részecskéket - úgynevezett kolloidokat - kevernek. Az ezüst kristályos szerkezetű anyag, melyet jellemzően az emberi szervezet csak ilyen apró részecskékre bontva, tehát kolloid formában képes felhasználni.
Baktérium-, vírus- illetve mikrobaölő hatása igen erős: a legtöbb antibiotikum féltucatnyi organizmust pusztít el, az ezüstkolloid azonban képes akár 650-et is.

 

Hogyan hat?
A vírusokban, baktériumokban, gombákban és parazitákban különböző enzimek segítik a kórokozók anyagcseréjét. Az ezüstkolloid ezeknek az enzimeknek gátolja az optimális működését, így okozva a kórokozó pusztulását, melyhez nagyjából hat percre van szüksége.

Mire jó?
Használható a testfelszínen, külsőleg, belsőleg, gombás fertőzések, ekcéma és számtalan más fertőzés kezelésére. Egyes kutatók szerint második immunrendszerünket biztosíthatná, ezáltal megvédene a legtöbb kórokozóval szemben. Több amerikai példa szolgál pozitív eredményekkel az AIDS, a herpesz, a gombásodás, a Candida, a szifilisz esetében, sőt bizonyos esetekben a rák leküzdésében is hatásos lehet.
Külsőleg pattanások, ótvar, skarlát, szemgyulladás, fülgyulladás, szájfertőzések, égés, fagyás, napégés szemölcsök, herpesz kezelésében használatos, sok esetben a bőrrák kezelésében is nagyon hatékony.
Belsőleg szénanátha, allergia, tüdőgyulladás, megfázás, influenza, Staphylococcusos és streptococcusos fertőzések, légzőszervi, orrüregi megbetegedések, vérpanaszok, leukémia, agyhártyagyulladás,
gyomorfekély, Lyme-kór, szifilisz, cukorbetegség esetében alkalmazható, több esetben a HIV-vírussal szemben is hatékonynak bizonyult.

Milyen egyéb területeken alkalmazható?
Horzsolásra, nyílt sebre, ekcémára, szúnyogcsípésre, illetve bármilyen gombás fertőzés esetén, például: körömágyi gomba, lábgomba, hüvelygomba esetén alkalmazhatjuk.

 

Argíriás esetek
1939-ben, amikor az ezüstkolloidot a mainál sokkal kiterjedtebben használták, a világon 239 eset lett feljegyezve. Az ezüst kolloid szedésének időtartama ezeknél az eseteknél 3 és 25 év között volt. A leírt esetek több mint fele ezüst nitrát szedésével függött össze, de még ezüst nitrát szedése mellett sem jelentkezett argíria, ha a szájon át elfogyasztott ezüst mennyisége a 6 grammot nem haladta meg.

Egy jól dokumentált példa volt Rosemary Jacobs esete, melyet a New England Journal of Medicine egyik 1999. évi számában ismertettek. Ő tartós ezüst-protein szedése során vált beteggé. Stan Jones, Montana állambeli libertariánus amerikai szenátusi jelölt jól ismert esetében is (saját készítésű ezüst-kolloidot fogyasztott attól való félelmében, hogy az Y2K-probléma miatt nem lesznek hozzáférhetők a modern gyógyszerek) valószínűsíthetően ezüst-klorid és/vagy más ezüstvegyületek okozták az elszíneződést. Jones módszerének alapvető problémái voltak, hogy ásványi anyagokban gazdag kútvizet használt, só hozzáadásával gyorsította a folyamatot, szokatlanul hosszú előállítási idővel dolgozott és nem szűrte le a végterméket. Stan Jones csapvízzel készített ezüstkészítménye akkumulátorral gerjesztett ionokat tartalmazott. Ebből az ismeretlen koncentrációjú anyagból naponta közel 270 gramm ezüstöt fogyasztott legalább 2 éven keresztül.

 

Az argíria gyógyítása
A bőr elszíneződésének csökkentésére irányuló orvosi próbálkozások eddig nem jártak eredménnyel. Az argíria gyógyulásáról mindössze egy orvosi tanulmány számol be. Az eset körülményeit ma is vizsgálják.
Sokan E-vitaminnal és szelénnel próbálkoznak, melyek felgyorsíthatják az ezüst kiürülését. Ezek hatása kétséges. Az ezüst kolloid fogyasztásának abbahagyása azonban a spontán gyógyulásra is alkalmat ad. Az ezüstszemcsék kiürülése lassú, de hatékony folyamat.

 
 
  • Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/egy-kulonos-betegseg-nyomaban-az-argiria